Címkék

, , , ,

Nem, nem direkt minden bejegyzésnek kétértelmű a címe. Mit csináljak, ha a franciák ilyen szlogeneket, neveket akasztanak még a legnagyobb luxusmárkájukra is?

Ami biztos, hogy ez az eredetileg lovagláshoz kellékeket gyártó cég, ma a legcsodálatosabb és valószínűleg a legdrágább, bőrből és más nemes anyagból készült kiegészítőket valamint pret-à-porter-t kínál a leggazdagabbaknak. A kézzel készített francia mesterműveket meg lehet csodálni, ha nincs is rá pénzünk, a hatalmas, gellért-fürdőnyi boltjukban, de előbb vegyük sorra, hogy melyek a legszebb darabjai a több mint masfel évszázada létező márkának.

A selyem kendő

Mint mindennek, ennek is van egy története : a selyem eredetileg a jockey-k sisakjának elkészítéséhez szolgált 1937-ig, amikor is megszületett az első 90cm² selyemsál és a “Hermès istálló” best-sellere lett.

A négyzet alakú, kézzel szegett selyemsál lett a párizsi elegancia elsőszámú kódja, amit ma is könnyedén felfedezhetünk kevésbé esős napokon a belvárosban sétálva.  A Madame-ok, de akár a fiatalok is, előszeretettel kötik nyakük köré különféle csomózással ezeket a színes csodákat. Már egy kilométerről látszik, hogy Hermes a selyemsál. Senki más sem tud ugyanis ilyen minőségű selyemre ilyen árnyalatokat, motívumokat varázsolni. A tipikus színek közé tartozik a Hermes narancssárgája vagy felhő-kékje. A mintákban a klasszikus lovas motívumoktól, az indiánoson át, a posztmodernig minden megtalálható, mindig egy adott korszaknak megfelelő aktuális üzenettel.

Természetesen, mindegyik motívumnak külön elnevezése van : bride de gala, magic kelly, stb. A legklasszikusabb a 90 x 90 cm twillből készült darab, de van belőle kisebb 70 cm változat illetve, plisszelt háromszög alakú modelleket is kapni. Hidegebb napokra pedig, hogy ne fázzunk, válasszuk a kasmírral kevert selyem sálat. Hogy hogyan kell elegánsan megcsomózni ? Ez egy másik bejegyzés témája.

Birkin, Kelly – a táskák, amiért sorban állnak

Birkin

Ez a két modell a táskák Ferrarija. Tökéletes design, minőségi tartalom, megfizethetetlenül drága, várni kell rá és megfordulnak utána az utcán. Mindenki látott már ilyet, hiszen a sztárok előszeretettel akasztják a könyökükre: az ára mellett a súlya sem elhanyagolandó. A Kelly elődje a 30-as évek táján látta meg a napvilágot, akkor még “táska magas szíjjal” nevet viselve. Birkin jóval később, a 80-as években született meg egy Párizs – London repülőjáraton. Kellyből, ami Grace Kelly után kapta a nevét, a legklasszikusabb  a “box” verzió, ami egy keményebb, fényes befejezésű bőr. Birkinből a legpraktikusabb a taurillon clémence, ami egy puha és vastag birkabőr elnevezése.

taurillon clémence : a bőr természetes erezetét meghagyták, ezért ez a legalkalmasabb a mindennapi hordásra, ugyanis a karcolások nem látszanak rajta pl. úgy, mint egy box-ból készült változaton.

Ha valaki mindennap szeretné a taskát hordani, akkor mindenképpen ezt a tipusú bőrt válassza. Alkalmakra krokodilból, aligátorból, struccból készült modelleket vegyünk. Ami a fémből készült részeket illeti, rendelhetünk aranyozott és palladiummal bevont zárakat. A palladium kicsit “hétköznapiasabb” viselet az ezüstje miatt. A színből a best-seller az ún. étoupe, ez a sötét bézses árnyalat, ami egyébként az összes kiegészítőben visszaköszön : órák, szíjak, karkötők stb. Nyilván ez lesz az a konstrukció (étoupe-palladium), amire majd a legtöbbet kell várni rendeléskor, mert most éppen ez a sláger. Számoljunk minimum 6000€-t egy alap bőr modellért, illetve 4-6 hónap szállítási időt. A határ persze a csillagos ég, ami az árakat illeti, lehet itt 24 000 €-s is fizetni egyetlen táskáért.

folyt. köv.

www.hermes.com

Kelly piknikre

Kelly - olcsó verzió - papírból

Birkin, fekete krokodil bőrből, gyémántokkal kirakva