Címkék

,

A sok táska és divat után jöjjon egy kis kultúra : a francia teázás kultúrája. Közhiedelem, hogy csak az angolok isznak teát, a franciák Mariage Frères fehér teája az egyik legdrágábban mért tea a briteknél.

Mariage Frères, vagyis magyarul a “Házasság Fivérek” nevet viselő tea márka, 1854 óta, több mint 30 országból hozza el a teakedvelőknek a világ egyik legnagyobb, 600 különböző teafű-választékát. Ezt fényes fekete zacskókba bújtatva, hozzáadva egy kis french touch-ot, egy vagyonért adja el nagy sikerrel, nemcsak az amatőr teás franciáknak, hanem az ősrégi teakultúrákból érkező ázsiai turistáknak is.

Ami a francia hozzáadott értéket jelenti ez esetben, az a forma mellé társuló minőségi tartalom. A teafüvek illata a legfinomabb grassi virágok illatával vetekszik, és egy-egy teaköltemény messze tájakra repíti el az embert. A legmitikusabb, a best-seller “Marco Polo” teakeverék, amelyből létezik természetesen zöld változat is.

A zöld teák közül talán a legjobban sikerült a Vert Provence (azaz Zöld Provánsz), melynek lágy rózsás, levendulás, mimozás illata a mágikus dél-francia mezőket idézi fel.

Ha egy igazi erőteljes, fűszeres fekete teát vágyunk kortyolgatni, akkor kóstuljunk bele a Chandernagor indiai szegfűszeges, fahéjas, gyömbéres összeallításba, egy korty tejjel meglocsolva és jó sok cukorral édesítve. Lefekvés előtthöz, a kedvenc könyvünk mellé, pedig egy könnyed rooibost forrázzunk le, a Thé sur le Nil-t, amely citrusfüvekkel és keleti fűszerekkel ízesített kiváló kompozíció.

A fekete, koloniál időket idéző teásdobozok öreg tölgy bútorokon kínáltatják magukat. A választás igen nehézkes, de szenvedélyes eladók segítségével, biztosan rátalálunk arra a 100 grammra, ami nekünk kell. Végigszaglászhatunk mindent, mint ahogy a drogériában tesszük ezt a parfümökkel. De ha biztosra akarunk menni vagy ha kételkedünk, akkor a teazó részlegben kóstoljuk meg előbb a választásunkat.

Az üzletben tehetünk egy gyors kirándulast a teáskancsók világában is, és ha esetleg kifogytunk volna otthon a cukorból, akkor itt a cukor minden formáját fellelhetjük: kerekcukor, kockacukor, barnacukor, pálcikás cukor stb. Illetve a teázáshoz szükséges minden elengedhetetlen terméket, kelléket és édességet is felfedezhetünk, amire valószínüleg semmi szükség, de jó, ha van otthon.

Ha fogalmunk sincs, mit vegyünk a főnökünknek, akit kihúztunk például a karácsonyi tombolán (esetleg annak a személynek, akinek az égvilágon már mindene megvan), vigyünk neki haza ajándékba egy elegánsan csomagolt tea-szettet. Így talán egy nap nálunk is bevezetik az 5 órai teaszünetet, amikoris a fél iroda levonul a teáscsészéjével és elkölt néhány kellemes percet, természetesen valamilyen finom keksz társaságában, hogy visszatérve asztalához meg produktívabban fejezze be a munka utolsó óráit.

www.mariagefreres.com