Címkék

, ,

A minap véletlenül ráakadtam egy könyvre, amelyből kiderült, hogy a párizsijelentés blog egy műveszettörténetileg nevezetes helyről íródik. Modigliani és Kisling ott festegetett, ahonnan én posztolgatok.

A 3 rue Bara épülete többek között Jules Pascin, Per Krohg Zborowski, Amadeo Modigliani, Rembrandt Bugatti és Moïse Kisling lakóhelyének és festőműhelyének adott otthont. A belvárosi lakás, amelyben lakom egykor Kisling műhelyéül szolgált és egyben találkozóhelye volt a kor meg nem értett és pénztelen, párizsi avant-garde festőművészeinek, íróinak, szobrászainak, költőinek, színészeinek, újságíróinak és modelljeinek.

Kisling “beérkezett” festő és nagylelkű lengyel zsidó lévén, gyakran háromnapos nagyszabású eszem-iszom és zenés dínom-dánomokat rendezett a nekem otthont adó négy fal között. Az utolsó emeletig vezető fa csigalépcsőt olyan vendégek koptatták, mint Brancusi, Chagall, Foujita, Poliakoff, Soutine, de Kisling itt örökítette meg Jean Cocteau-t és a parkettámat is, ami ma Genf-ben van kiállítva.

Kislinget szoros barátság fűzte Modiglianihoz, aki pár emelettel lejjebb lakott és gyakran járt fel hozzá nemcsak bulizni, hanem festegetni is, mert a hatalmas üvegtetőn keresztül ide mindig besütött a nap. Amikor az olasz festő fiatalon eltávozott az elők sorából, a lengyel barát fizette ki tartozásait. Modigliani-nak annyira nem volt semmire pénze, hogy egy tál spagettiért meg egy üveg chianti-ért adott egy-egy firkát, rajzot, képet Rosalie-nak, akinek a szomszéd utcában (Rue Campagne-Première) volt egy kis étterme. Rosalie-nál találkozott a kor neves modelljével, Montparnasse kiralynőjével, a kissé nagyorrú Kiki de Montparnasse-szal, aki olyan festőknek és fényképészeknek ült aktot annakidején, akiket a művészvilág a mai napig számontart : Man Ray, Foujita, Calder vagy Kisling. Így belegondolva, a híres múzsa többször megfordulhatott nálam, mind vendégként ruhástul, mind pedig modellkent, ruhátlanul. Kiki de Montparnasse alakja tehát színes vásznakon és fekete-fehér képeslapokon él tovább, a Crazy Horse kabaré táncosnői és én magam pedig rövidre vágott frizuráját viseljük. Hmm, hmm, csakis a véletlen műve lehet ez az egybeesés.. Nevét pedig egy amerikai fehérnemű-márka tette magáévá, aki ki-ki alapon selyemszatén bugyikat illetve egyéb izgalmas kiegészítőket kínál forró éjszakákra.

Kiki de Montparnasse alias Alice Prin