Címkék

, , , , ,

Cifonelli, a szabó, akit a franciák öntörvényűen csak Sifonelli-nek hívnak, az elegancia kihalófélben lévő egyik utolsó európai kézművese. 1880-ban indult Rómából, Párizsban 1926-ban nyitotta meg első műhelyét, azóta sorban a negyedik generáció, Massimo és Lorenzo viszi tovább a még mindig családi kézben lévő vállalkozást. Cifonelli-nél a brit szabályszerűség és kényelem egyesül az olasz sármmal és kreativitással. E jeles kivalósága a szakmának 20 adatot vesz fel az ügyfeléről, mielőtt nekiállna a 70 órás munkának, ami egy öltöny elkészítéséhez szükségeltetik. James Bondok és magasbeosztású politikai személyek tökéletes megjelenéséről gondoskodik, aki a földrajzi távolságtól sem riad vissza, ha kell tesz egy látogatást New York-ban vagy Tokióban. Igaz, az ingekről a place Vendôme-beli Charvet tehet, de ezt már az ENA-ban megtanulják a szépreményű politikai karrierre készülő diákok.

A Dior és az elnök

Nicolas Sarkozy, a magyar gyökerekkkel rendelkező francia köztársasági elnök is ezen iskola padjait koptatta egykoron, ám mégis szakított a hagyományokkal és a Dior márka mellett tette le voksát (már az első felesége mellett, még polgármester korában). Amikor elnökké vált, stílusa több szemöldököt összeráncolt. Elhivatottságán a Dior felé sem a tények, sem a feleségek, sem pedig a Dior ház designereinek cseréje nem változtatott, az elnök valamiért továbbra is kitartott a híres francia divatház mellett. Sőt! Ma már ex-topmodell, olasz-francia második feleségét, Carla Bruni-t is gyakran láthatjuk Diorba bújtatva nyilvános szereplések alkalmával. Természetesen lehet stílushiba nélkül Dior-ba öltözködni. Ám köztudott, hogy Dior Homme a magas, vékony, vállban nem túl erős férfiakra álmodja öltönyei szabásvonalát és nem pedig « méretre szabja » azt. A Dior begombolt zakója egy alacsony alkaton elrejti a testet, és nem pedig hangsúlyozza a vállakat, a mellkast, mindazt, amit egy jól szabott öltöny hivatott előtérbe helyezni. Elnökünk talán hétvégenként ezért is érzi jobban magát egy fekete garbóban, farmerben és egy Tod’s mokaszinban..

Sarkozy, a modern köztársasági elnök

Sebaj, ő egy modern elnök, aki vállalja magát, mert végetért már az az időszak, amikor tökéletesen szabott öltönyök mögé rejtegették a szeretőket, és főtt borjúfejet ettek szalámival reggelire az Elysée palotában. Ma már az elnökök is emberek, megházasodnak, elválnak, salátát esznek és biót, kocognak, nehezen bírják az erős alkoholt, a mindennapokban ugyanolyan hibákat vétenek, akárcsak a nép egy másik eleme.

Sarko, ahogy itt becézgetik, reggel felpattintja Bréguet karóráját, beleugrik a sötétkék Dior öltönyébe, amihez fehér vagy vilagoskék inget húz piros vagy sötétkék nyakkendővel, bedugja belsőzsebébe kedvenc Mont-Blanc tollát (jéé egy német márka, jár egy puszi neki Merkeltől ezért), belebújik a valószinűleg olasz bőrcipőjébe (erről nincs adat, de kell, hogy az olaszoknak is járjon egy pont, ott ahol meg a házmester is elegáns), aztán elviharzik az elnöki Citroën-jén. Felkészült és mindig mindenhol ott van, ha mégis hiányozna valami a tudásából, azt egy jópofa szöveggel könnyedén átíveli, úgy, hogy abból másnapra vírusvideo lesz a neten és máris mindenki újra csodálhatja a Dior divatház sötétkék öltönyeit (is).

Az elfelejtett magyar szabó

Egy újságíró megkérdezte Rockefellert 1929-es gazdasági válságkor, hogy mit tenne, ha csak 1000 dollárja maradna. Azt válaszolta, hogy venne egy kifogástalan szabásvonalú öltönyt, amiben legyőzhetetlennek és hitelesnek érzi magát, álljon szemben akárkivel..

Nos, ha mi is így szeretnénk érezni magunkat az öltönyünkben, de nincs penzünk sem Cifonelli-re, es nem is vagyunk modern köztársasági elnökök, akkor tessék Kőbánya-Kispesten Faragó László urat megkeresni. Egy tömbház második emeletén valóságos csodákat művel az anyaggal, azzal a fajta elfelejtett precizítással, amit még egy Cifonelli leszármazott is bármikor alázattal elismerne. Faragó mester nem 70, hanem 180 óra alatt keszít el egy két részes öltönyt, a munkával töltött időt gondosan lejegyzi, pici patika súlyokkal egyensúlyozza ki a vállak eltérő esését, a gomblyukakat pedig kézzel szegi be, ha szeretnénk. Egyetlen bosszúsága az, hogy Magyaroszágon sem gombot, sem pedig rendes cérnát nem talál és folyton a neten kell rendelnie. Faragó es Cifonelli. Nem holmi múló divat ez, hanem maga az elegancia és stílus.