Címkék

, ,

Szia, ez a barátnőm, dj, és ő pedig az egyik haverom, ő is dj.” – hangzott a bemutatkozás egy szombat esti buliban a Marais egyik eldugott klubjában azzalafajta iszonyatos franciás akcentussal, ami a dídzsé-ből dizsit csinál.

DJ-nek lenni menő foglalkozás. Régen még büszke voltam, ha egy DJ szóbaállt velem. Most is az vagyok, de csak akkor, ha az nem egy újszülöttDJ. Kicsit olyan ez, mint amikor bejött a digitális fényképezőgép és hirtelen mindenki felcsapott fotósnak, ahogy a nyakára akasztotta a Canon-ját. Az MP3 óta meg mindenkiből önjelölt DJ lett. Megvesszük a cuccost, letöltjük a zenét, felcsapjuk a fülest.. apropó füles. Nem a Micimackó Fülese, hanem a 21. század legújabb ultratrendi kiegészítője. Mert magasszárú tornacipőt már ezelőtt is hordtak az utcán, de a DJ legfontosabb munkaeszközét, a bazinagy fülhallgatójat, eddig nem.

A Djfüles a tinik és nagyok legjobb barátja lett, hiszen a világ egy nagy hangzavartól dübörgő káosz, ami elől jó bezárkózni és kedvenc zenéinkkel valamelyest kilépni belőle, miközben a metrón belekönyökölnek a vesénkbe. Íme a párizsi metróban leggyakrabban feltűnő kiegészítő kellék, azaz egy újabb dolog, amire lehet költeni és amitől egyben meg is süketülhetünk.

Generációs lázadás?

Némely nyugati jóléti állam fiataljai (főleg a franciák) lefelé ívelő szociális változáson mennek át: elszegényednek és egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek. A szép periódust megélt, háború után meggazdagodott szeniorok, a papy-boom tagjai, semmit nem akarnak nekik hagyni, átadni. A párizsi fiataloknak nincs túl bíztató jövőképjük, hiszen ők tartják fent az idősek életszínvonalát, akik kifizethetlen lakbéreket szabnak az annak idején 0%-os hitelre vett lakásaikra, aminek azóta minimum tízszeresére nőtt az értéke, miközben ötös BMW-éken gurulnak és panaszkodnak, ha havat kell söpörni télen a vidéki házaik előtt. Ráadásul már örökölni sem biztos megoldás, olyan súlyosak az adóterhek. A füles az egyik szimbolúma ennek a generációs lázadásnak. Ez a szociális folyamat, a DJ-k növekvő népszerűsége, valamint a technológiai háttér, a  fejhallgatókból kultikus XXL kiegészítőt teremtett. Csak Franciaországban több, mint 10 millió darabot adtak el belőle 2011-ben. Nagy disztribútorok, mint a Virgin és a Fnac elkülönített részt teremtett nekik. Colette, de még a divatházak, mint a Prada és a Marc Jacobs is kidobta az IT-fejhallgatóját. Az iPod-generáció (15-35 év) új divatkiegészítője szintén kollekciónként változik, mint bármelyik ruhadarab, vagy kiegészítő. Régen bedugtuk a fülünkbe és a hajunk alá a fülhallgatókat, hogy senki se lássa, most meg a fiúk-lányok a sapka tetején is viselik kék, zöld, piros vagy fehér fejhallgatóikat. A lényeg, hogy látszódjon: minél színesebb, minél kreatívabb, annál jobb.

Csendes házibulik

A legújabb partyőrület a Silent Party, ami alatt biztos, hogy nem hívják ki a rendőröket csendháborításért. Van egy dj, aki kever, az érkezők kapnak egy kábelmentes fejhallgatót és már kezdődhet is a buli..

4 dolog, amire nem árt figyelned, ha trendin akarod hordani a fejhallgatód:

  •                   a színe legalább egyvalamivel passzoljon a ruhatáradból. pl. zokni, sál vagy kesztyű, de sohasem vigyük túlzásba!
  •                     ha mégsem jön össze, akkor legalább a körömlakkodat passzíntsd hozzá

  •                   a kötött, vastag dokkmunkássapkát nem kell elfelejtened, hideg időben, nyugodtan tedd ra kívülről a fülest
  •                  ha már nem hallgatod, akkor hagyd a nyakadon, mint egy dj

Íme néhány márka, ami a dj-lookhoz elengedhetetlen : AIAIAIWESC, COLOUD, Molami, Urbanears, de itt találsz mindenfélét.

Az én választásom : Marshall Major