Címkék

, , , , , , ,

A megfelelő étterem kiválasztása Párizsban nem egyszerű feladat. A város tömve van helyekkel, de kifogni egy jót a sok közül felér egy igazi kihívással. Ezt megkönnyíteném néhány gasztronómiai élmény tippel, mert kár lenne elrontani az ittlétet egy rosszul sikerült vacsorával, ebéddel.

Le saut du Loup (lö-szó-dü-lú)

Szerelmeseknek és nem azoknak is. Nyárra is meg télre is. Mert egyszerűen jó helyen van, a Tülériák kertjében, de mégis távol a turisták áramlatától. Mikor? Ha már elfáradtunk a múzeumlátogatásban, vagy ha hajnalban túl sokáig buliztunk, tehát bármikorra javaslom: reggelire, ebédre, uzsonnára gyerekekkel. Óriási terasza előtt hatalmas gyep terül el, hattérben a Louvre-ral és a Tülériákban sétálgató emberekkel. Kék égnél meg idillikusan fest. Az étlapon van menü 19 vagy 22 euróért, ami párizsi viszonylatban nagyon korrekt ár. Sajnos, csak vasárnap van brunch 33 euróért, de az több, mint kiadós. Az emeleten foglaljunk helyet, ha kint még nem lehet leülni.

107 Rue de Rivoli  75001 Paris

Mini Palais

Vacsorázni és ebédelni is tökéletes, nemcsak a hangulata miatt. Ez az egyik leglélegzetelállítóbb étterem – de csak nyáron, amikor egy szál ingben kiülhetünk a hatalmas impozáns görög oszlopok alá és a jazz-zongorista halkan ütögeti a billentyűket a háttérben. Télen is lehet itt üldögélni, mert fűtik. A Grand Palais-ban van a Szajna parton. Kevés a turista, inkább üzletemberes. A menüt egy 3 Michelin csillagos chef állította össze. Az étlapért ide lehet kattintani.

3 Avenue Winston Churchill, 75008 Paris

Mama Shelter

Design by Starck már megint, csak berlini összevisszaságban. Van pizzeria része is, egyetlen hatalmas hosszú asztallal, amelyen piros-fehér kockás abrosz van. Mindenféle showbiz arc megfordul itt, pedig a város szélén van. A Mama Shelter egy hotel-étterem-bár koncepció valahol a Hotel Costes és a Derrière között félúton. Valentin-napra azt találták ki, hogy meghívtak egy híres olasz (mi mást?) divatfotóst, Paolo Pellegrin-t, meg az egész stábját sminkesekkel és stylistokkal együtt, hogy potom 400 euróért megörökítsék a szerelmesparokat. Jó, mi? Aki autóval érkezik Párizsba, annak jó hír, hogy a hotel rendelkezik saját mélygarázzsal.

109 Rue de Bagnolet, 75020 Paris

Egy darabka Budapest : Le Derrière (A hátsó)

Nem az étlap miatt, hanem a hangulata miatt ajánlom. Már szóltam erről a Derrière-ről a “Hogyan csajozzunk” cikkemben. Étterem-lakás vicces névvel, amolyan budapesti romkocsmás hangulatban. Kert-része, ping-pong asztala és szekrényajtók mögé zárt dohányzószobája van. A multikultúrális és zsibongó Marais-ben található az Arts et Métiers-hez közel.

69 Rue des Gravilliers  75003 Paris

A legjobb japppán

Köztudott, hogy a legtöbb japánnak kikiáltott éttermet kínaik üzemeltetik, kivéve ezt. A japán nagykövet is a Tsukizibe jár, ha rátör a honvágy Párizsban. Törzsvendégkköre van, mert már több mint 15 éve létezik ez a valószínűtlenül picike hely. Én mindig a “bár”-ba ülök le, ahol a késeket ügyesen forgató kopasz szakácsot elnézegetve akár leckét is vehetünk a sushi/maki elkészítéséről. A ruhánk nem lesz büdös, ettől ne féljünk, ugyanis minden étel nyers (kivéve a rizst). Ha nem menne a pálcikaforgatás, a nők nyugodtan ehetik kézzel is az apró falatokat. Fenséges az angolnás maki es a sèche (szes) nevű haluk, valamint az algás tölcsérkék. A pénztárcánkba viszont mélyen bele kell nyúlnunk. A Quartier latin kellős közepén van.

2 Bis Rue Ciseaux, 75006 Paris, France

Az gasztrobloggereknek

Michelin csillag gyanús a japán származású chef, Kei létesítménye, aki korábban Alain Ducasse 3 Michelin csillagos Plaza Athénée-jében volt a legendás chef jobbkeze. Ma már önálló ételkompozíciókat készít saját éttermében. Egy egész estés programra készüljünk, mert 9 fogást kell végigenni, így kb. 20 órára foglaljunk asztalt. Mindenki ugyanazt kapja, növényekkel feldobni a tanyérokat. Mindenre van külön pincér. A gasztronómiai élményért 85-95 eurót hagyunk ott fejenként. Ezért a pénzért a vacsora végeztével a chef személyesen köszöni meg a fogyasztásunkat.

Restaurant Kei – 5 rue Coq Héron 75001 Paris

A luxusimadoknak : brunch egy Palace-ban

Felsorolásképpen a párizsi Palace-ok : George V, Ritz, Crillon, Hotel Plaza Athénée, Le Meurice – ezekre a helyekre brunch-olni menjünk, ha átlagemberek vagyunk, és ha belekóstolnánk egy picit a nagyon gazdagok világába. Ha van nálunk egy mindenre igent mondó fekete bankkártya, akkor vacsorázhatunk is, sőt meg is szállhatunk itt. A legtöbb palace-ban 2-3 csillagos Michelin konyha van..

Jó étvágyat!