Címkék

, , , , ,

Szándékosan felejtem el majd megemlíteni a legtöbbet reklámozott parfümöket, amik a nagyközönségnek készülnek, mint a Dior J’adore, Burberry Body, Flower by Kenzo és társai. Egy olyan exkluzív listát próbáltam készíteni, amelyben két elfelejtett nagy klasszikust vonultattam fel három könnyed, friss, fiatal mellett, mert hiszen a tavasztündér nemcsokára előbújik.

Chanel No 19 Poudré

Teljesen véletlenül botlottam bele és egy pillanat alatt elcsábított, pedig tudtam jól, hogy még nem nekem való. Egy kicsit még várnom kell, hogy hordhassam ezt a klasszikus kompozíciót. A No 19-et Gabrielle Chanel 1970-ben, halála előtt egy évvel kreálta Henri Robert-tel, elnevezését Chanel születésnapjának dátumáról kapta. Az írisz adja az alapját, de vannak benne jácint jegyek is, ami az egész illatot zöldessé varázsolja. Iskolapélda lett belőle a parfümök között, mert sok másik márka is inspirálodott a No 19-ből. Hogy visszahódítsa eredeti felségterületét, Chanel harmadik generációs orra megalkotta a poudré, azaz a ma ízléséhez jobban illő verzióját. A poudre-t, azaz a púdert korábban írisszel illatosították. Az új illatba több pézsmát tettek, mint az eredeti változatba. Az írisznek nem a virágából, hanem a gyökerének egy bizonyos részéből nyerik ki a púderes, vajas esszenciát. A N 19 poudré-hoz Firenze és Grasse adja az íriszt.

www.chanel.com

Annick Goutal : Eau d’Hadrien

Van egy gyengém párizsiként: szerelmes vagyok Dél-Olaszországba. Számomra ez az egyik illat, ami elrepít oda citrusjegyeivel. Szicíliai citrom, a cédrus, a grapefruit, a zöld mandarin, amit én nagy amatőr parfümkedvelő fel tudok fedezni ebben az örök frissességben. Egyaránt jól érvényesül mindkét nem bőrén. Szeretem a lakást is frissé tenni vele, ezért egy-két gyertyát vagy ambiance parfümöt sem árt beszerezni belőle.

www.annickgoutal.com

Dior: Escale a Portofino

Amióta megszaglásztam a római reptéren Galliano és François Demachy harmónikus remekművét, folyamatosan Portofino-ba szeretnék nyaralni és nem csak ott átszállni, ahogy az elnevezés sugallja. Szerb Antal Utas és holdvilág-ja sem érzékelteti jobban az olasz érzést, mint ennek ennek az üvegnek a tartalma. Mentségemre szóljon, hogy a Ligúr tenger partján Dalida is szerelembe esett már. Calabre bergamottja, az olasz cédrus, a fehér pézsma és a keserű mandula keveredik egyetlen csodálatos meghívóvá az édes élet felfedezésére. Szerelem a palackban. Arról nem beszélve, ha már Portofino-ban járunk, beülhetünk a közeli Savona és a Pro Recco vizilabdacsapat meccseire is, ahol  erős koncentracióba tömörödik egy-egy romai istenné avanzsált magyar olimpiai bajnok (Kásás, Madaras, Benedek..)

www.dior.com

Hermes: Un jardin sur le toit

Milyen lehet egy kert a tetőn? Zöld, friss, virágos, gyümülcsös? A legutolsó gyermeke a Jardin kollekciónak ez az egyben elegáns, de mégis könnyed parfüm, amelyet a Hermes székhelyének (24, rue Faubourg St Honoré) terasza inspirált. Ez a kicsit savanykás frissessége a zöld gyümölcsöknek, mint az alma, a körte és más citrusfélék, amelyet a rózsával és a magnóliával házasítottak össze egy fehér pézsma ágyon, egy pici szünet a nagy rohanásban. A kollekció más szereplői között van még nílusi kert, mediterrán kert és monszun utáni kert is, mindegyik unisex illat tökéletes viselet szép időben.

www.hermes.com

Guerlain L’heure bleue

Nem túl sok olyan parfüm létezik, ami ráncfelvarrás nelkül megérte a 100 évet és még mindig hordható. A L’heure bleue ilyen. A kék óra a karakteres nő kedvence a parfümtörténet egyik legnagyobb alakjától, Guerlain-től. Engem ez az illat vezetett be ennek a parfümóriásnak a világába, annak ellenére, hogy folyamatosan a Shalimar-t reklámozzák mindenütt Natalia Vodianova-val.  Jacques Guerlain nevével fémjelzett ez az időtlen, titokzatos, mély, de valahol mégis boldog, kedves és finom kompozíció, ami tökéletesen megörökítette a kék óra pillanatát, amikor a nap lebukik a horizonton és a fények az atmoszférát kékes fátyolba öltöztetik. Ma biztosan kapuzárási pániknak neveznénk el kevesbé költőien. A bergamott, az ánizs, a tárkonyüröm, a zsálya, a szegfűszeg, a rózsa, a narancsvirág, a szegfű, a napraforgó, az írisz, a vanilia és a pézsma keveredik első szaglásra talán egy picit medicinális illattá, amelyből egy orientális púderes-balzsamos katarzis lesz a bőrön felejtve..

www.guerlain.com