Címkék

, , , , , , ,

Milyen egy ideális pohár? Az, amelyik előhozza a bor hibáját vagy az, amelyiktől élvezhetőbb lesz a bor? Attől függ, kik vagyunk.

A borkóstolók egyik hivatalos pohara, a Chianti Classico, amit a Riedel nevű osztrák cég gyárt,  felfedi a bor hibáit. Érthető, hiszen az önológusok azért is vannak, hogy javaslatokat tegyenek a még jobb eredmény elérése érdekében. Viszont, ha abból indulunk ki, hogy egy halandó átlagember az asztalnál ülve kifejezetten puszta élvezetből issza ezt a pompás nedüt vagy azért, hogy asztaltársait leyűgözze hibátlan választásával, akkor a cél mindenképpen az, hogy a bor a lehető legfinomabb legyen. A szépséget magasztalni kell, a jót ki kell emelni, ami kinek is menne jobban, mint  a körmönfont széptevő, francia nemzetnek?

Bruno Quenioux önológust még a Galeries Lafayette luxusáruházban ismertem meg, ahol a borházért felelt 17 éven keresztül, a szakmában tehát mindenki ismeri. Munkasságáról egy könyvet írhatnék. Egy igazi megszállott, a bor a szenvedélye, így ma már a saját borházát igazgatja, ahol csakis “őszinte” borokat árul : nem biót, nem kén nélkülit, hanem kis szőlészetek borait, akiknek borászaival szorosan együttműködik. Nála nem lehet “ipari” borválasztékba bukni. Az ő borai filozófikus borok. Ő tanított meg engem például “nem-borkóstolni” is, mert azt vallja, hogy borkóstolni ma már mindenki tud. Emlékszem, a pohár fontosságáról órákig bírt mesélni… Nos, Bruno, annyira belemélyedt a kristálypohár témába, hogy elkezdte megrajzolni az általa tökéletesnek gondolt borospoharat. Szerinte a bor azért van, hogy azt élvezni lehessen, ezért olyan poharat alkotott, amiben a bor a lehető legjobb oldalát mutathatja meg.. Hát mi ez, ha nem szerelem? French touch.

Baccarat, a világ egyik legismertebb kristálygyára úgy gondolta, hogy egy kicsit feldobja már porosodó márkaimázsát és a francia vasárnapi ebédeket ezzel az új, Bruno Quenioux által tervezett pohár kollekcióval, ami a Château, azaz a kastély nevet kapta. A két szakértő gyümölcséből nemcsak borászatilag lett remekmű, hanem esztétikailag is, hiszen a pohárkészlet egyszerre állja meg a helyét a modern és a családi örökség porcelántányérai mellett is. Esztétáknak és Michelin csillagos chéfeknek kötelező. A 3 Michelin csillagos szakács Pierre Gagnaire, a 2 csillagos Guy Martin, de a világ legjobb sommelier-nek választott Phillipe Faure-Brac mind Thomas Mann-i irodalmi magaslatokban beszélnek a poharakról..

Íme egy rajz, ami elmagyarázza a pohár “működését”