Címkék

,

A divatházak Sophia Loren óta tudják, hogy a szemüveg fontos eleme egy-egy kollekciónak. Ma már szinte alig akad olyan luxusmárka, aki ne kínálna optikai szemüvegkereteket. Hopp egy logo és máris van egy nyomós ok arra, hogy iszonyú összegeket hagyjunk magunk mögött ezért a kiegészítőért. Miután nem ez a divatházak specialitása, ezért a Luxottica nevű olasz csoport fabrikálja közel 20 ilyen neves márka részére ezeket a “mainstream plus” szemüvegekkereteket.

De tekintsünk el ezektől a logósított modellektől és inkább nézzük meg, hogy kinél lehet valami érdekesebbre, valami igazán egyénire lelni?

Moscot, a sztárok szemüvegkerete

Mi a közös Woody Allen-ben és Johnny Depp-ben a tehetségükön kívül? Hogy mindketten a new york-i Moscot nevű intézménytől választanak maguknak stílusos szemüvegeket. A manhatteni vállalkozást 1915-ben alapította Hyman Moscot, amit azóta is a család tart kézben. Annak ellenére, hogy a világon az egyik legfelkapottabb szemüvegmárka az övék, imázsukban “a sarki szemüveges-ek” akarnak maradni. Lássuk, milyen portékát kínálnak a fashionistas szemüvegviselőknek?

Retrovintage darabjaik a 1920-40-es formákat idézik, minden egyes anyagot kézzel dolgoznak meg és modelljeik általában unisexek. Klienseik  18 és 60 év között mozognak és klasszikus kereteik között van a Lemtosh (Johnny Depp), a nagypapás ZOLMAN vagy az átlátszó Miltzen (Andy Warhol). Bármelyiket felpróbálhatjuk virtuálisan, ha rendelkezünk egy webkamerával.

E.K. a feltámadt márka

Párizsban van egy másik név is, ami egyre inkább versenybe száll ezzel a majd 100 éve létező new-yorki konkurrenciával. Az outsider-t úgy hívják, Emmannuelle Khanh. Az alvó márkát nemrég ébresztette fel egy Didier Marder nevű alak. Az 1968-as hullámot meglovagló cég az E.K. már akkor a modern nőnek szólt. Emmanuelle maga manöken volt Balenciaga-nál es Givenchy-nél, mert akkor meg még minden háznak “saját” manökenjei voltak. Férje Quasar Khanh dizájner, akivel együtt létrehozták a saját márkájukat, amely elsőként fedezte fel a hetvenes években, hogy a szemüvegkeret, egy teljes jogú divatkiegészítő. Persze ennek ellenére voltak ruhák, kalapok és táskák is az akkori kollekcióban, ami egyelőre nem elérhető az új verzióban, de már tervezik őket. A párizsi fiatalok ráharaptak, mióta szinte minden francia filmben ezt hordják a színészek és az összes optikust ellepték ezek a fura, 100%-ban francia kézimunkával készült darabok. De nem áll meg a városszélén a siker, hiszen a tengerentúlon Lady Gaga, Run DMC, Kanye West  is Khanh-t hord..

Martin és Martin

Persze, mondhatjuk, hogy ez a marketing része a dolgoknak. Van itt viszont egy másik márka, amiről egyáltalán nem szól a fáma. Véletlenül fedeztem fel Martin és Martin-t, miután felpróbáltam Khanh-t és Moscot, hirtelen arra lettem figyelmes, hogy nemcsak a dizájn tökéletes, de színekben és anyagban is rendkívüli ez szemüvegkeret. Mi más lehet, mint német? Hogy egy Audi vagy Porsche ez a szemüvegek között, azt még nem döntöttem el, de én, aki nap mint nap szemüveget hordok, biztosan ezt fogom választani. Nemcsak a vonalai miatt, hanem a könnyű szerkezete miatt is. Az összes tulajdonságot ötvözi, amit egy szemüvegnek tudni illik és tényleg csak az veszi észre, aki szembejön velünk. Az első látásra szerelem szemüveget Martin nevű urak rajzolják egy afrikai művész segítségével és gondos német kezek készítik el hihetetlen anyagokból. Nekik nem kell Lady Gaga, se Johnny Depp, ők a nemmindenkihez szólnak. Danke schön.

Még több szemüvegdivat a Facebook oldalon.