Címkék

, , ,

Van egy vicc, ami azt mondja, hogy két dolog soha nem megy ki a divatból: az egyik a fekete bőrcipő, a másikat a kedves olvasó képzeletére bíznám. Szóval a bőrcipő. Mindenképpen elkerülhetetlennek találtam egy rövid értekezés erejéig beszámolni erről a nagyon fontos beruházásról. Ki a formájáért, ki a minősége miatt választ egyet belőle és van, aki mindkettőért (és nem sajnál rá egy nagyobb összeget sem otthagyni), de van olyan is, aki el sem tudja képzelni magán. Mindenesetre, jó ha van otthon legalább egy pár “ünneplős” cipő.

Az olasz, francia és angol cipőgyártó hatalmak uralják a vezető pozíciókat. Én mégis megkockáztatom, hogy az olaszok azok, akik sok mindenben verhetők, de ebben a témában messze túlszárnyalnak minden képzeletet. Tegyünk egy kis kirándulást, amikor legközelebb Itáliában járunk Santoni-nál, mert kézzel gyártott remekműveket nemcsak a múzeumok falain találhatunk náluk. Santoni nem elégszik meg a formá tökéletességével (nem túl hosszú és nem is túl rövid orr), a tartalomban is messzire elmegy, hiszen a bőr megmunkálása és annak patinája egy valóságos esztétikai élmény: szinte úgy érezzük, hogy jobb lenne ezt a lábbelit inkább dobozban hordani.

Kevésbé cizellált lelkűek inkább az angol cipőkészítőktől válasszanak. Persze az angolok is deklinálták már a kínálatukat, így nem szabad beskatulyázni őket: igenis lehet náluk mást is találni, mint varrott orrú robosztus és nehéz darabokat. Erre jó példa John Lobb, aki bár francia tulajdonban van (Hermes), mégiscsak az angolok érdeme. Aztán ott van Church is, igaz őnála a klasszikusok közül választhatunk. A franciák a drága, de igazán gyönyörű Berluti-val, a dandyk kedvencével Gerard Séné-vel és az időtlen Weston-nal lépnek versenybe ezen a konkurrenciától roskadozó luxuspiacon.

A csattos cipő

Alapdarab, de nem ajánlátos túl fiatalon viselni, mert meg kell érni ehhez a klasszikus formához. Létezik egy és két csattos modell. Fiatalon válasszunk mondjuk egy vakond színűt nubukból, amin ezüstös csat van.

A városi cipő

Ebből létezik unásig mindenféle az ún. virágos, amin nem tulipánokat kell elképzelni, hanem apró lyukakakból összeálló motívumokat, ezt Derby-nek is hívják. Mindféle típusú bőrt találunk: enyhén lakkozottat, az erősen lakkozottat, a sima box bőrt stb. Télen bevállalhatjuk a gumitalpas verziókat.

A mokaszin vagy loafers

Szintén uraknak, akik szeretik az eleganciát. De nem kötném korhoz, mert harmincas fiatalok is szívesen viselik. Tod’s nubuk mokaszinjai viszont abszolút kor-kötetlenek, sorthoz, lennadrághoz, akár farmerhoz is kiválóak. Kényelmes beugrós csukák között mindenképpen ő nyeri az első helyet, mokaszinjai arról ismerhetők fel, hogy talpuk általában apró fekete gumitüskéből áll.

A bokacsizma

Praktikus esőben, scooteren, ráadásul jól néz ki és könnyű viselni. Igazán jó választás annak, akit nem zavar a bokát néha el-elérő szára.

Néhány titok a gondoskodásukról

Miután szilikonba nem csomagolhatjuk, mint azt a Jonh Lobb tette egy limitált kiadás erejéig, azt nem is kell elmondanom, hogy a bőrt ápolnunk kell. Érdemes, mert ilyen drága cipők hosszú évek során kiszolgálnak. Azt viszont jó tudni, hogy ezek a minőségű bőrtalpú cipők nem szeretik a csináltatott gumitalpat. Lehet, hogy nem fog csúszni hóban, esőben, viszont a ráragasztott gumifelülettől a bőr meggyűrödhet, sőt be is repedezhet. Ezenkívül, ha sokáig meg szeretnénk őrizni (sz)épségüket, akkor mindenképpen fával együtt tároljuk. Ehhez jobb, ha egyből a cipőmárkától választunk kaptafát, mert az a biztos. Ezeket a minőségű cipőket nem kell mindjárt kidobni, ha megfakulnak. Kölcsönözhetünk neki egy újabb patinát ugyanis, de jobb, ha ezt is szakemberre bízzuk. Az olasz cipőkkel kerüljük az esős időjárást és nem árt a lábbeliket gyakran váltogatniuk a kedves uraknak.

Árak

Sajnos nincs új a nap alatt. A fenti cipőkért könnyen otthagyhatunk 600 eurót vagy akár a dupláját is. De tapasztalatból tudom, hogy évekig szolgálnak. Ahogy lejjebb megyünk árban, úgy veszítünk a minőségből is. Egy burzsoá nagymama mondta nekem mindig: “Nem vagyok olyan gazdag, hogy megengedhessem magamnak, hogy olcsó terméket vásároljak.” Bowen, Emling, Alden, Heschung cipői között lelhetünk szépekre ugyan, de ha gyakran használjuk őket, akkor ne várjunk tőlük hosszú élettartamot.

Még több fotó a Facebook oldalon található.