Címkék

Rakott, azaz pliszírozott a francia plissé szóból került át a magyarba. Igazából pliszírozottnak kellene mondani, de a köznyelvben mégis a rakott terjedt el, én meg csak plisszeltnek nevezem, szabadon fordítva. Ennyit a nevezéktani problémákról. A plisszelt, idén nyáron nagy kedvenc lett és dobogós helyet foglal el a csipke után, bár méltánytalanul nem sokat foglalkozunk vele. Talán mert annyira utáltuk kisdobosként a sötétkék rakott szoknyát?

Elsa Schiaparelli és Miuccia Prada, akiket a 20. század nagy divattervezőiként tartunk ma is számon, a rakott darabokat beírták a divattörténelembe. Elsa a szürrealizmusért, Miuccia pedig a posztmodern képzőművészeti irányzatokért rajongott, így ők ezt a formavilágot ruhán a plisszeltben találták a legjobbnak kifejezni. Azóta ikonikus darab lett a Prada rakott ruhája, ezt jól mutatja az is, hogy az augusztus 19-ig tartó new york-i MET Prada és Schiaparelli kiállításon is szembejön velünk.

Nade, mi a helyzet a mai rakott anyagokkal? Ahogy egy rádióinterjúmban már nyilatkoztam, a rakott egy praktikus és modern választás lesz nyárra, anélkül, hogy hasonlítanánk egy legyezőre. Hiszen, ugyanúgy mint a csipkénél, a plisszeltnél is az a lényeg, hogy bőven elég, ha egy részlet rakott. De az sem ízlésficam, ha egy teljesen rakott ruhát húzunk fel idén, egyszínben vagy motívumokkal megnyomva. Nekem a Dior Pret á porter-jéből idén a narancsszínű plisszelt muszlin ruha lett a kedvencem.

A geometrikus motívumok ezen az eleve geometrikus formán a lehető legmodernebb választás.

A rakott nemcsak a romantikusoknak és a moderneknek való, bátran lehet kombinálni lezseren egy földig érő hosszú szoknyát pl. egy laza pólóval, ujjatlan bőrdzsekire hajazó mellénnyel, vagy akár egy bodyval és egy ballerinával.

 Ki-ki a saját képére formázhatja ezt az anyagot, ami végre nemcsak egy hordhatatlan trend, hanem praktikusan ott takar, ahol kell.