Címkék

, ,

Idén télen a H&M újabb designer kollekciót dob piacra. A spanyol Inditex, azaz Zara által már megelőzött eldobhatódivatóriás most az avantgarde képviselőjével szűri össze a levet. De ki az a Martin Margiela?

A belgák kineveltek néhány nagy nevet már az antwerpeni szépművészeti akadémián : Dries Van Noten, Ann Demeulemeester és ugyanebből a generációból jött Martin Margiela is. Már korábban írtam róla, hogy tornacipői a párizsi dandy-k kedvence és bukósisakokat is firkált már tele a Ruby számára.

    Ann Demeulesteer top

Dries  Van Noten kabát

  Martin Margiela futurista dorkója a Yoox-on

Martin Margiela-ról talán sokan nem tudják, hogy a nagymúltú luxus cég, a Hermès női kollekcióját tervezte 1997-2003 között. Akkor a nőiességet zsákszerű ruhák alá rejtette, úgy tűnt, anti-divatos darabjait nem a piac kedvére, hanem önmaga örömére rajzolta. Párhuzamosan saját márkáját a Maison Martin Margiela-t is vezette emellett a Szajna folyó jobb partján (Rive Droite). Ma már csak árveréseken látni a Hermès számára készített kreálmányait, illetve talán néhány használt-luxus ruha boltban lehet velük összefutni. Elfogulatlanság nélkül mondom, hogy jobb is.

Aztán 2003-ban, az amúgy nem nagyon mutatkozó belga designer megvált a Hermèstől és az addig független, saját márkája a Maison Martin Margiela pedig a Diesel kezébe került. Azonnyomban felduzzasztották a pici céget: 3000 nm-es régi iskolát csináltak meg boltnak Párizsban, a 7 dolgozóból többször tíz lett, a régi beszállítókat is mind kidobták.

A Maison Martin Margiela koncepciója nagyon érdekes, eléggé avantgardiste. Sacha Guitry defíniciója alapján az igazi párizsi divatba tökéletesen belefér: “vagy 15 évvel van lemaradva vagy 15 nappal van előbbre.” És tényleg így is van, hiszen a webboltja pont úgy néz ki, mintha a 1997-ben csinálták volna meg, “rendes” boltjaiban az eladók pedig a szocializmus idejére emlékeztető, fehér, egyenes szabású vászonköpeny uniformist hordanak. A H&M-mel közösen pedig 15 nappal előrébb jár mindenkinél, hiszen úgy látszik, aki it akar lenni, annak ma már kötelező recept a svéd óriással egy kollekciót tervezni.