Címkék

, , , , ,

Divathét Párizsban. Az egy négyzetméterre jutó 180 centis, langaléta vékony modellek száma ilyenkor a legmagasabb. A metróban, a járdákon, mindenütt ők cikáznak, mint valami marslakók, hiszen annyira kilógnak a tömegből. A Fashion Week-et évente kétszer rendezik meg és ez a divatban olyan, mint a filmeknek az a pár neves filmfesztivál. Aki ott van, az létezik. Óhatatlanul is felvetődik a kérdés bennem ilyenkor: nade hol vannak a magyarok? Nézem a programot, de sajnos egyetlen divatbemutatót sem látok magyar márkanév alatt, pedig nemcsak francia márkákat láthatunk a párizsi pódiumokon.

Toth Bori tavaly téli kollekciója

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg tehetséges magyar divattervező, táska vagy cipő kreátor létezik odahaza. De miért nem látom őket itt? Az európaiak közül miért csak a spanyolok, olaszok, angolok és franciák tudják, hogyan kell eladni magukat? Miért nem lehetek büszke egy magyar haute-couture márkára? Hiszen otthon is oktatnak a marketinget, kommunikációt, vállalati stratégiát.. Hiszen otthon is vannak gazdag emberek, akik beruházhatnának egy-egy tehetségbe, akik az ország hírét vinnék előre, akikre büszkék lehetnénk! Van már nemzetközi borunk, tudományunk, sportunk, de nemzetközi divatunk, a topmodelleket leszámítva, mondhatni nem létezik. Létezik valamiféle szervezet otthon, aki körbefogja az egész divatot, aki felkarolja a magyar divattervezőket, aki definiálja vagy létrehozza az magyar divat identitását, azt, hogy mi az, amiben mi mások vagyunk, mint a többiek? Van másunk a foklóron és a retro-n kívül?

a magyar olimpiai csapat formaruhája Londonban

Sajnos a magyar divatlapok oldalain elenyésző számú magyar tervező fordul elő. A nemzetközi magazinok magyar verziói sokesetben a külföldi társlapok divatanyagait veszik át és csak egy-egy kisebb divatanyagot fotóznak meg, és akkor is a divatóriásokhoz nyúlnak. Megértem én, hiszen nincs is túl nagy választék magyar termékekből, meg inkább a nagy cégek hirdetnek, ott van büdzsé, így aztán ezekről a ruhákról is álmodik a magyar nagyközönség..

Pedig én szeretem a Tiszát hétköznapokra és szerintem Toth Bori tavalyi őszi-téli kollekciója is remek volt. De divatszerkesztőként mibe öltözzek fel a Fashion Week alkalmával mondjuk a Louis Vuitton várva várt divatbemutatójára, amit a Louvre-ban tartanak? Sem a Dolce Gabbana, sem Dior, de még Max Azria sem fog nekem ruhákat küldeni, hogy bennük jelenjek meg a fotósok hada előtt, mert nekik már vannak ún. nagykövetei az ilyen rendezvényekre. Kalocsai mintás fehér ingben, egy retro Trapper farmerban és Tisza cipőben? Netán Sugarbird Bódy Szilva és co.-ba öltözzek?