Címkék

, , ,

“Látod ott fent azt a hosszú erkélyes lakást?” – mutatok a Szajna parton álló épületre, ahogy sétálunk át a Pont Neuf-on barátnőmmel. – “Majd szólj, amikor oda meghívnak Téged egy buliba, mert  egyszer nagyon szeretném onnan megnézni a kilátást.” A barátnőm hangosan felnevetett és közölte, hogy jó, persze azaz bienszür. Alig egy hétre rá csörög a telefonom, a La Femme magazin művészeti vezetője hív. “Hello, megyünk a fashionweekre és Neked, mint divatszerkesztőnek ott a helyed.” Hangosan felnevettem és mondtam, hogy jó persze. Bienszür.

Aztán bolyongás a párizsi forgalomban  és már ott is találjuk magunkat Vuitton-éknál, Szajna parti irodaépületükben. 1867-től egy olyan nagyáruháznak adott helyet ez az épület, mint ma a Galeries La Fayette, csak éppen La Belle Jardinière-nek, azaz “A Szép Kertészlány”-nak hívták. Ma szerencsésebb és különösen jól öltözött Louis Vuitton alkalmazottak  dolgoznak ebben a legendás épületben.

Mi az új Lock-it Louis Vuitton ékszerkollekció bemutatására érkeztünk ide, a tető alatt elhelyezkedő pazar showroomba, azaz pontosan arra a futóerkélyes helyre, amit egy héttel azelőtt mutattam a barátnőmnek Szajna-parti sétánk során.

Pécsi lakatláz Párizsban is

Ahogy beljebb kerültünk, kedvesen feltették a kérdést, hogy tudjuk-e, honnan ered a lakatmánia.  Mire én határozottan rávágtam, hogy szerintem Pécsről, azaz Magyarországról, mert ott van a lakatfal. A minket fogadó Vuitton munkatársnak tágra kerekedtek a szemei és ránézett a press release-ére, hogy csekkolja az ötpontos válaszom. Én, mint ex-pécsi, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó egykori városom PR-ja párizsi luxusmárka berkekben is!

A lakat szimbóluma az összekapcsolódást, a hosszú távú elválaszthatatlanságot, a biztonság jelentését hordozza magában és ezért a szerelmesek egyik közkedvelt szokása lett nyilvánosan, lakattal megpecsetélni összetartozásukat. Az eredetileg pécsi lakatfal tehát a világ több nagyvárosában reprodukálódott, a párizsi Pont des Arts hídon is növekvő tendenciát mutat a drótkerítésre akasztott gravírozott, minilakatok száma. Innen jött a nagy ötlete Vuitton-nak, hogy ezen fenomén köré építsék fel marketingjét az amúgy egyébként már régóta létező funkcionális eszköznek, a Lakatnak. Bravo Vuitton!

pontdesarts lakatfal párizsban

Lámurtuzsúr

A páratlan kilátás és a történelemi háttér mellett természetesen felfedeztük a szebbnél szebb lakatmotívumos bizsukat, azon bizonyos lakatok mini verzióját, amik egyébként a Vuitton táskák duplazipzárját is zárják már több, mint száz éve és amit néha cipősarkakra is rábiggyesztenek. A Louis Vuitton márka szerves részévé vált tehát a lakat. A Lock-it ékszerkollekció 15 darabból áll, karkötő, nyaklánc és gyűrű található meg benne az arany összes árnyalatában (fehér, rózsaszín és sárga) brillel illetve anélkül. Predesztinált sors vár ezekre az ékszerekre, hiszen LV táska után a hölgyeknek már emblématikus-romantikus ékszert is lehet ajándékozni. Kedves Urak, én úgy sajnálom Önöket!

Következő kalandunk a Tülériák kertjében ért minket egy Valentino divatbemutató után.

Folyt. köv. hamarosan.