Címkék

, , , ,

Regényes szerelem fűz a pályaudvarokhoz. Az elindulás izgalmát a párizsi Gare de Lyon bennem a végletekig fokozza. Pálmafáival már a vonatraszállás előtt felidézi a langyos déli levegő hangulatát, már rágondolva is hevesen dobogni kezd a szívem. Egy igazi déli pályaudvar, amelynek szelíden nyüzsgő, önfeledt hangulatát egyetlen fotó sem adhatja vissza igazán. Az a fajta állomás, ahonnan nemcsak elindulni jó, hanem megérkezni is.

gare de lyonA főszerep mégsem teljesen a vonatoké. Hatalmas és ma is működő, századelőt idéző étterme, a Le Train Bleu, az utazás egykori méltóságát tárja elénk, a vonatozás korszakalkotó jelentőségét ide belépve érezhetjük csak át igazán.

Train Bleu étterem

Megtudtam, hogy nevét az egykori luxusvonatról kapta, amely innen indult és a világ legszebb vonatának tartottak. A Le Train Bleu, Calais-t – az Angliába tartó kompok kikötőjét – Dél-Franciaországgal kötötte össze 1886-tól. Az első világháború alatt szünetelt a vonat közlekedése, majd 1922-től új, acél kocsikkal ismét  igénybe vehette a tehetősebb utazóközönség. A legendás vonat ekkor kapta a nevét, ugyanis fekvőhelyei kék metál színűek voltak arany szegélyekkel díszítve.

train-bleu
Ezen a járaton utazott többek között Coco Chanel, Marlene Dietrich, Grace Kelly, Jean Cocteau stb. A szerelvény három részből állt: voiture-lit (hálókocsi), voiture-restaurant (étterem) és voiture-bar, azaz a bár, amely híressé tette az egyébként  egészen sokáig, 2007. december 7-ig, közlekedő járatot.

voiture-lits_luxus_train_bleu

Ezt az Express-t örökítette meg Agathe Christie is a Titokzatos Kék Vonat című krimijében, Poirot felügyelővel a főszerepben. Ezen a vonaton érkeztek többek között brit utasok is, akik a Cote d’Azur-re igyekeztek a november és április közötti nedves időjárás elől, illetve Itáliába tartottak. Gondolom a vonat hosszabb időre megállt Párizsban és ki lehetett szállni egy finom francia ebéd erejéig az akkor még csak büfének nevezett helyi étteremben. Ma el sem tudnánk téveszteni, hiszen hatalmas lépcsőfeljárója a pályaudvart dominálja. Ha van időnk, mi se hagyjuk ki az 1963-ben Train Bleu-nek keresztelt éttermet: egy kávét nyugodtan megihatunk itt anélkül, hogy csúnyán néznének ránk. Sőt, titkos randevúk színhelye is lehet ez a “resti”, hiszen akkora termei vannak, hogy simán elveszünk benne a kiváncsi tekintetek elől!

vacances-de-mr-bean-2007-08-gLe train bleu @ Gare de Lyon  1 Place Louis-Armand, 75012 Paris