Szószedet

BCBG : [ejtsd bészébézsé] “bon chic, bon genre” rövidítése. Egy bizonyos társadalmi osztályra használják, akik klasszikusan és ízlésesen öltözködnek. Hétvégén és a városon kívül is tökéletes a megjelenésük. De nemcsak a ruházatot, hanem a viselkedést és szokásokat is magában foglalja a jelző. Szófogadó gyerekek, akik egytől-egyig jó iskolákba jártak. Sohasem kirívóak, mindig jó munkájuk van és mindannyian ugyanazokat a kódokat hordozzák. Gyakran válik belőlük elismert művész. Édesanyjuk Victor Hugo-t és Voltaire-t gyűjt, jobb oldalra szavaznak. Van náluk késtartó ezüstből, a boros üveg nyaka köré pedig antiborcsepp-védő. A hetvégi ebédek délután 1 órától  4 óráig tartanak és a szalvéta sosem papírból van. A Camembert sajtról levakarják a nemespenészt, a baguette-t nem harapják, hanem törik, a salatát pedig nem vagják el késsel a tányérban, hanem gondosan összehajtogatják azt annak szájhoz emelése előtt.

Kedvenc lookjuk: fekete kasmír garbó, ing V nyakú pulcsival (pulcsi lehet kockás), bézs szövetnadrág, zakó, trench kabát, mindig elegáns bőr lábbeli hozzá passzoló övvel, designer szemüvegkeret.

Márkáik : Dior Homme, Hermès, Franck Namani, Eric Bompard, Saint James a hétvégi tengerparti lookért.

pl. Frédéric Beigbeder

BOBO : szintén egy bizonyos társadalmi réteg, általában már eleve művészcsalád leszármazottjai, ezért irodalom előkészítő szakra jártak és leginkább művészkednek valamit, de bőven találni belőlük parfümös gyertya árusok, valamint deprimált egyetemi előadók között is. Öltözetük hanyag és nem az utolsó divat szerinti, úgy tesznek, mintha egy kicsit sem foglalkoznának azzal, hogy ki mit gondol róluk. Vintage-t hordanak másodkézből, amit egyedi darabokkal (nagymama és nagypapa levetett cuccaiból) kombinálnak össze-vissza. A pénz kérdéssel nem túl sokat foglalkoznak, úgy tesznek, mintha nekik az égből potyogtatná valaki. Erős dohányosok (csavart cigi) és nem vetik meg az alkoholt sem. Fellelhetők a Montmartre és környéke közeli bárokban, a Canal St-Martin és Oberkampf városrész bulijaiban. Biciklivel közlekednek, mert ők a bio életvitel úttörői mindeközben persze simán áthajtanak a piros lámpánál. Ha beszélgetni szeretnénk velük, olyan kapitális témákból legyünk naprakészek, mint például a Nutella összetevői és annak káros hatásai gyermekeink egészségére, viszont az epiláció, mint olyan, nem tartozik ezen társadalmi osztály hölgytagjainak kedvenc elfoglaltsága közé.

Innen öltözködnek : Gap, turkáló, nagypapa és nagymama szekrénye

Beauf [ejtsd boff]  Ez egy úgynevezett megkülönböztető elnevezés, amelyet a nem Párizsban lakókra használnak. Tehát a BCBG antitézise, de nem is Bobo. Olyan személy, akinek nincs stílusa, sem ízlése, sem ami a megjelenést, sem ami a beszédet illeti, de eközben azt gondolja magáról a beauf, hogy igenis rendkelkezik mindezen attribútumokkal. Inkább vesz három olcsó öltönyt mint egy drágábbat YSL-től. Ezenkívül  karórából, cipőből és ingből is pénztárcakímélőt hord. Haja gyakran le van zselézve, zenei ízlése amerikai előadóhölgyek imádatában (Rihanna, Lady Gaga) merül ki. Fontos, rövidtávú ambíciójuk közé tartozik a szombat esti diszkó vagy egy jó kis hétvégi tüntetés a szakszervezettel. Legizgalmasabb vakációjuk, amikor Budapestre és más kelet-európai országokba mennek csajozni kiscsoportokban és örülnek, hogy egy üveg pezsgőt és egy doboz cigit megúsznak pár euróból, valamint csodálkoznak, hogy a lányok 1m54-nél is lehetnek magasabbak, így ezekről a helyekről gyakran térnek haza szerelmesen és hamarosan még jobban elszegényedve. Párizst általában az itteni HÉV-nek megfelelő RER-rel közelítik meg.

Ezeket a márkákat aggatják magukra legszívesebben: Celio, Jules, Delaveine, Casio

Burzs : burzsoà rövidítése, jó családból származó fiatalok, de jobbára kisiklott életűek, a burzsoázia erkölcsét illetően. Iskoláikat egyáltalán nem, vagy csak nagyon rosszul, illetve félig fejezték be. Öltözködéskultúrájukban lázadnak minden szabályos és klasszikus vonal ellen, mindeközben ők is a legdrágább cuccokat hordják, csak hanyagul. Ezenkívül ismertetőjelük, hogy amibe belekezdenek, abbol valahogy sohasem lesz semmi. Ilyen például a kedvenc klubjuk befejezetlen weboldala is, Le Baron, ami abban a negyedben található, ahol általában laknak és ahova idegeneknek vagy más szférából származóknak tilos a bemenet. A divatvilágban elég sokszor előfordulnak, szeretnek az olyan típusú topmodellekkel mutatkozni, akik csak  a katalógusban mutatnak jól, életben kevésbé.

Kedvenc cuccaikat innen szerzik : The Kooples, Zadig et Voltaire, Sandro, Maje

Dandy : Kizárólag férfiakra használatos a kifejezés. A meglátásom az, hogy ők azok az emberek, akik önmaguknak köszönhetően jutottak el a csúcsra, kemény és kitartó munkával.  Tökéletesen kombinálják az ultra elegánsat a lazával, mintha tudnák, hogy honnan jöttek és hova jutottak. Van bennük valami finom raffinéria. Ők azok, akikre mindig jó ránézni. Sohasem túl ilyenek, vagy túl olyanok. Gyakran jarnak Colette-hez bevásárolni. Előnyben részesítik az olasz márkákat, testhezállobb szabásuk miatt, öltönyből Tombolini-t es Smalto-t vesznek, de szeretik az angol Paul Smith kiegészítőket is, valamint a kicsit vadabb öveket Dsquared-től. Cipőben a bőr klasszikusait (Santoni, Tod’s) tornacipőből pedig Martin Margiela-át húznak fel leginkább. Legújabb örületük a punch n’ class és a swing n’ smart határmezsgyéjén található Melinda Gloss.

Plouq: [ejtsd pluk] eredetileg Bretagne-beli parasztokat illeték ezzel a névvel, valószínűleg azért, mert arrafelé számos település kezdődik plou előtaggal. Ma ezt a kifejezést úgy fordíthatnánk magyarra leginkább, hogy proli. Olyasvalaki, aki többnek akar látszani, mint amire telik neki. Tipikusan a kristályékszerek áldozata. Szeret mindent, ami magasan pozicionált, vagy úgy néz ki, mintha drága lenne. Olyan helyekre utazik, amiről azt mondják mások, hogy jó.  Ha azt a szót hallja, hogy Párizs, akkor neki először az Eiffel torony ugrik be. Másodszorra pedig a Montmartre. A plouq hölgy nagyon büszke a Louis Vuitton táskájára, amiről már messziről jól látszik a monogram és biztosan a könyökhajlatában hordja. Ezenkívül halmozza magán a monogrammos márkajelzésű cuccokat. Valamint még olyan alapvető öltözködési hibákat is elkövet, mint például a térd alatt elvágott nadrág nejlonharisnyával és hegyes orrú csizmával. Néha még a bugyija is kilátszik a csípőnadrágjából. Ruhái többsége szűk szabású, dekoltázsa gyakran előtérbe kerül. A szoknya hossza combközépnél tovább ritkán ér. Sminkje arcának minden részletét próbálja “hangsúlyozni”, parfümjét mindenki felismeri.

Kedvenc darabjaik az elérhető vonalbeli luxusból kerülnek ki: pl. Louis Vuitton, Swarovski, Guess stb.

PQ : [ejtsd pékü] plan cul. A magyarba átültetve, állandó szexpartner, akivel nem ápolunk érzelmi kapcsolatot. Párizsi fiatalok körében közkedvelt kapcsolatforma, amelyet a felelősségvállalás elutasítása is motivál. A kommunikáció fenntartása kizárólag az SMS-re szorítkozik. Ezenkívül mindenki maga szabja a szabályokat, de a játék akkor ér véget, amikor az egyik fél beleszeret a másik félbe. PQ lehet tehát rendszeres találkozásokra épülő kapcsolat is, ekkor már a bonyolultabb PQR-ről (ahol az R = régulier, rendszerest jelent) beszélünk. A francia nyelvet bíróknak egy összefoglaló videó itt. Továbbá a PQ wc papirt is jelent.

1 thought on “Szószedet”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s